MADE IN ROMANIA

          H I P O T E R A P I A
(Terapia facilitata de cal)

MOTTO: „Calul este un bun invatator, nu numai pentru corp, dar si pentru suflet si inima” (XENOPHON – sec. V i.Hr.)

                             
Cine suntem ?
          Asociatia non-profit "DOCTOR HORSE" isi propune prin activitatea desfasurata sa contribuie activ la integrarea in societate a persoanelor cu nevoi, in mod deosebit a copiilor, dar fara a neglija adultii si batranii, precum si la ameliorarea starii de sanatate a acestora prin Terapie Asistata de Animale (TAA).
Tot ceea ce ne-am propus se realizeaza in colaborare cu Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, in spatiul Centrului de Salvare si Recuperare a Cailor Abandonati ”Steaua Sperantei” din Soseaua Petricani nr.11A.
          Sunt multe tari sau orase care au devenit celebre prin serviciile medicale pe care le ofera. Oricît ar părea de ambiţios, proiectul nostru ţinteşte posibilitatea unei astfel de reuşite, cu atît mai mult cu cat o astfel de terapie, cu rezultate impresionante, este insuficient reprezentată nu numai la noi în ţară, dar şi în ţările vecine. În ţările în care există deja nu doar ca un proiect dorit ci ca un proiect realizat, terapia asistată de cai face parte din programe mai ample de atracţie turistică, aşa cum este, de pildă, Europe SPA Travel.
          Caii-terapeuti participanti la acest program sunt animale abandonate, victime ale cruzimii oamenilor ce au fost tratate, recuperate si educate pentru terapie.

                    Ce este hipoterapia ?
          Pe scurt, este un gen de terapie, din categoria celor cognitiv comportamentale, care are la baza interactiunea dintre om si cal si cuprinde o serie de activitati desfasurate in parteneriat.
Este vorba de un parteneriat intre om si cal care se bazeaza pe crearea unei legaturi afective ce conduce la imbunatatirea capacitatii de comunicare si/sau relationare, la cresterea respectului de sine si a calitatii vietii .
Contactul direct dintre om si cal, mangaierea acestuia din urma, activitatile de ingrijire si hranire a calului si in ultima instanta echitatia reprezinta etapele de desfasurare a acestei terapii.
Echipa de lucru este formata din cal, un conducator al acestuia, un terapeut si beneficiarul tratamentului. In cazul copiilor este necesara si implicarea parintilor.
Daca persoana care solicita tratamentul este sub supravegherea unui medic este nevoie de acordul acestuia.

                    Foarte scurt istoric
          Primele referiri la acest gen de activitate le regasim la Hipocrate, care inca din anul 460 i.Hr si-a impartasit gandurile legate de beneficiile terapeutice ale interactiunii cu cai. Exista de asemenea marturii din Grecia antica in care soldatii raniti in batalii erau ajutati sa se recupereze prin hipoterapie.
Mai aproape de vremurile noastre in jurul anilor 1870 apare pentru prima data o abordare stiintifica in domeniul acesta. Ceva mai tarziu, in 1918, fizioterapeutul spitalului Oxford din Marea Britanie (Olive Sands) folosea cu succes caii intr-un experiment care implica terapia cu animale la veteranii de razboi.

Marea recunoastere a hipoterapiei vine in anul 1952 cand in timpul Jocurilor Olimpice, Liz Hartel, sportiva ce suferea de poliomielita, tratata printr-un program terapeutic de echitatie, a reusit sa castige o medalie de argint la proba de dresaj, a tragand astfel atentia intregii lumi asupra beneficiilor acestui tip de terapie.

 Studiul "Eficienta terapiei experimentale asistata de cai", publicat de Klontzetal in 2007 a investigat efectul psihoterapiei asistate de cai la pacientii cu probleme de sanatate mentala.
          In prezent, intr-o serie de tari cum ar fi Marea Britanie, Franta si Statele Unite ale Americii se desfasoara cu succes si cu rezultate bune acest tip de terapie.
          In Romania terapia cu cai este abia la inceput existand foarte putine locuri, in general in zone rurale, in care se practica. Aproape ca putem spune ca este ceva nou.

                    La ce foloseste hipoterapia?
          Inca de la inceput trebuie specificat ca terapia cu cai, la fel ca orice alta metoda alternativa de tratament, nu presupune renuntarea la o eventuala medicatie prescrisa de un specialist, decat in cazul in care pacientul decide in deplina cunostinta de cauza sa renunte la tratamentul alopat, dar asta o poate face si fara sa apeleze la alte tratamente.
De asemenea este important de stiut ca nu este un panaceu universal si ca rezultatele pot varia de la un pacient la altul. Pot beneficia de aceasta terapie atat copii, cat si adultii.
Centrarea nu se face pe tehnica ecvestra sau pe abilitatile persoanei in aceasta directie, ci majoritatea timpului sedintei este dedicat lucrului pe jos, langa cal, ambientul natural tamaduitor facilitand o comunicare eficienta cu calul. De aceasta modalitate de autodezvoltare prin intermediul animalelor, in speta cu calul, pot beneficia persoane de toate varstele, fara o pregatire de specialitate in prealabil.
Relationarea cu un animal acceseaza instantele primare ale omului, raspunsul sau fiind unul autentic.
În forme variate, adaptate fiecărui caz în parte şi simptomatologiei specifice fiecărei afecţiuni, terapia asistată de cai poate însemna doar o relaţie de apropiere, de atingere, de îndrumare şi de dirijare a calului sau, în cele mai multe patologii, şi călăritul propriu zis, călărit care, la rîndul lui, poate fi pasiv - pacientul este pe cal împreună cu terapeutul sau singur fără însă să ţină fraiele sau poate fi, mult mai rar, activ - pacientul stă singur în şa şi ţine şi fraiele.
Efectele acestei relaţii sunt şi ele diferenţiate în funcţie de nevoile fiecăruia, devenind
operante acele calităţi ale calului care lucrează eficient în afecţiunea subiectului terapiei. Altfel spus, cele mai multe din înzestrările calului sunt benefice şi celor sănătoşi şi celor bolnavi, dar anumite virtuţi ale calului sunt cu precădere eficiente în tratarea ţintită a unor sau unei afecţiuni specifice. Vom sublinia calităţile calului grupandu-le în funcţie de efectele lor pe plan psihologic, neurologic şi fizic, o impartire uşor artificială căci virtuţile calului acţionează în mod complet şi complex într-un tot inseparabil.
Actiunile concrete in cele 3 planuri - fizic, psihic si relational care se produc ar putea fi descrise pe scurt astfel:
- in plan fizic se manifesta o crestere a tonusului global al organismului (in timpul calaritului este implicat aproape tot sistemul muscular), corpul este determinat sa se adpteze pentru mentinerea echilibrului si apare astfel si o crestere a gradului de coordonare a membrelor superioare cu cele inferioare;
- in plan psihic prin contactul corporal dintre om si cal se trezesc sentimente, apare siguranta dobandita prin ritm (pasul calului);
- in plan relational este evident ca se creaza o relatie autentica, neconditionata intre cal si calaret, acceptata fara a se astepta vreo recompensa si dincolo de eventualele dizabilitati fizice sau psihice ale omului.

          In acest context, experienta in domeniu in tari din Europa a dovedit ca hipoterapia are rezultate de succes intr-o serie de afectiuni fizice, dar si psihice, respectiv:
- dizabilitati motorii;
- distrofie musculara;
- paralizie;
- stress;
- depresie, nevroza, angoasa, psihoza;
- tulburari de comportament;
- abuz fizic si emotional;
- autism;
- sindrom Down;
- sindrom Asperger;
- ADHD.

Exista insa si contraindicatii: alergie la par de cal, fobie fata de animal, vertij la inaltime, atacuri frecvente de epilepsie, scolioza, miastenie, fragilitate osoasa.
Că pariul pe terapia asistată de cai nu poate fi decît un pariu caştigător o dovedeşte creşterea impresionantă a numărului centrelor de terapia asistată care, de exemplu, au proliferat în America de Nord de la 10 în 1969 la 594 în 1999. In prezent North American Riding for Handicapped Association (N.A.R.H.A) numără 5500 membri, derulează 730 de progame cu ajutorul a 5000 de cai .
Succesul unei astfel de terapii se datorează nu numai felului agreabil în care se ea se desfăşoara, ci şi spectrului larg de suferinţe care pot fi ameliorate sau chiar vindicate.
Asociatia Doctor Horse sediu Bucuresti, sector 2, strada Sachelarie Visarion nr.14,
CIF 29579173 Cont RO24 RNCB 0645 1263 4557 0001 BCR Suc Pta Iancului
 telefon 0722/225.700, 0744/207.772, 0741/223.650,

No comments: